menu
Gasfabriek Zaandam, De Industrieel, nieuwbouw

De Industrieel - de geschiedenis van het bouwterrein

Zaandam is ontstaan door het aanleggen van twee parallelle dijken langs de Zaan, de Oostzijde en de Westzijde. Nieuwbouwproject De Industrieel wordt gebouwd aan de Westzijde, direct aan de rivier waar tot 1952 een gasfabriek stond. 

Van olielamp naar gaslamp 
De behoefte aan gas nam in het midden van de negentiende eeuw hand over hand toe. Langs de openbare wegen verdwenen de olielampen en werd gasverlichting geïnstalleerd. Ook steeds meer mensen ruilden hun olielampen om voor het veel schonere, helderder en veiliger gaslicht.
In Zaandam besloot de gemeente op 1 augustus 1859 een gasfabriek te bouwen. De exploitatie van deze fabriek werd uitbesteed aan een gasfabrikant uit Utrecht. 

Gasfabriek aan de Westzijde
Het contract met deze gasfabrikant liep af in 1890 en de gemeenteraad besloot dit niet te verlengen maar zelf gas te gaan produceren.
De bestaande gasfabriek werd afgebroken en herbouwd aan de Westzijde, op de plek waar De Industrieel wordt gebouwd.
Op 10 augustus 1891 stroomde het eerste gas uit de gaskranen van een snel toenemend aantal gebruikers. Die toename aan gebruikers was er ook de aanleiding om in 1899 de fabriek uit te breiden. 

Watersnoodramp van 1916
In de nacht van 13 op 14 januari 1916 voltrok zich rond de Zuiderzee (het huidige IJsselmeer) een watersnoodramp. Een stormvloed viel samen met een door aanhoudende regenval veroorzaakte hoge waterstand in de rivieren. Op veel plaatsen braken de dijken door. Er vielen slachtoffers en de schade aan huizen en dijken was groot. De Oostzijde liep onder water en ook de gasfabriek liep schade op doordat er leidingen, die inmiddels ook naar andere gemeenten zoals Westzaan en Koog aan de Zaan, liepen kapotgingen.
Bij de uitbreidingen die in later jaren volgden, werden er gashouders gebouwd om de gasvoorraad op peil te houden en ontstond er op het terrein aan de Westzijde een enorm complex. 

Einde eigen gasproductie en sloop 
Aan de situatie dat elke gemeente zelf gas mocht produceren kwam in 1952 een eind toen het Gasbedrijf Zaanstreek- en Waterland werd opgericht. Het gas werd vanaf toen centraal geproduceerd.    
De bedrijfsgebouwen aan de Westzijde werden gesloopt, alleen de directeurswoning bleef overeind.
Daarnaast bleef het terrein in gebruik door het gemeentelijk energiebedrijf (later NUON) voor opslag, gasdistributie en kantoren. 

Grondsanering en bouw woningen 
Om woningbouw mogelijk te maken werd de grond van het terrein tussen 2010 en 2012 onder regie van de provincie Noord-Holland gesaneerd. In totaal werd er zo’n 29.000 ton aan grond afgevoerd en werd het gehele terrein geschikt gemaakt voor het bouwen van woningen. 

Deel deze blog op:

Wonen op niveau vlakbij Amsterdam.

Een uniek nieuwbouwproject direct aan de Zaan voor diverse doelgroepen uit Amsterdam, Zaandam en de Zaanstreek. Profiteer van de voordelen van De Industrieel: eigentijdse bouw, 15 minuten van Amsterdam, 2 minuten van het Stadshart Zaandam, 20 minuten van Schiphol en dichtbij het station.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief