menu
Nieuwbouwproject De Industrieel, direct aan de Zaan in Zaandam.

De Industrieel - Heerlijk gelegen aan de prachtige Zaan

Eén van de grootste pluspunten van wonen in De Industrieel is natuurlijk de directe ligging aan de Zaan. De 13,5 kilometer lange rivier wordt bevaren door binnenschepen die goederen van en naar het Noordzeekanaal en verder brengen.
Maar ook bij schippers van plezierjachten is de goed bevaarbare Zaan populair. Zo is er dus altijd wel wat te zien vanuit je woning of als je lekker aan de waterkant zit. 

Levensader
De kronkelende rivier met z’n natuurlijk glooiende oevers en aftakkingen naar sloten en plassen in de omgeving is lange tijd de levensader van de Zaanstreek geweest.
De vele scheepswerven en zaagmolens brachten veel werk en dus een relatief beter bestaan voor de bewoners van de Zaanstreek.
En omdat fabrieken vroeger veel beter te bevoorraden waren over het water dan over de nog vaak gebrekkige wegen, waren de oevers van de Zaan ook de aangewezen plek om allerlei industriële ondernemingen te starten die verf, vernis, thee, koffie, sigaren, spijsolie en allerlei andere voeding- en genotsmiddelen gingen produceren. Een van de allerbekendste is natuurlijk de Verkadefabriek, waar de ‘Meisjes van Verkade’ chocolade en koekjes voor Nederland en later de hele wereld gingen maken. 

Industriële architectuur 
Veel van die fabrieken en pakhuizen uit de 19eeuw werden met een bijzonder gevoel voor verfijning en detail ontworpen door vooraanstaande architecten.
Natuurlijk zijn er wel fabrieken en pakhuizen uit deze tijd verdwenen, maar als je een fietstochtje -of liever een boottochtje- langs of over de Zaan maakt, vallen er nog veel van deze architectonische schoonheden te bewonderen. Ze vormden dan ook een belangrijke inspiratie voor het ontwerp van De Industrieel. 

Uitzicht over de Zaan 
Een van die architectonische wonderen aan de Zaan is het complex van de Zwaardemaker gortpellerij. Gort is gepelde gerst en was vroeger een belangrijk bestanddeel van de dagelijkse voeding. Vanuit De Industrieel kijk je schuin over het water van de Zaan op dit imposante monument, waar tegenwoordig appartementen in zijn gevestigd.
Ook aan de overkant, aan de Oostzijde, zie je een van de huisjes die de wereldberoemde Franse impressionist Claude Monet (1840-1926) in 1871 heeft geschilderd. Hij ontvluchtte samen met vrouw en kind de Frans-Pruisische oorlog en bleef 4 maanden wonen in Zaandam, waar hij geïnspireerd raakte door de typisch Zaanse houten bouwstijl en het gebruik van kleuren.
Aan de linkerzijde van De Industrieel kijk je naar de Prins Bernhardbrug, één van de belangrijkste schakels in Zaanstad. In het ontwerp van de brug is de symboliek van toegang en belangrijke plek in de stad vormgegeven. Voor dit ontwerp ontvingen de bedenkers ervan in 2006 dan ook een nominatie voor de Nationale Staalprijs 2006.

Direct wonen aan de Zaan. Wie wil dat nou niet?

Deel deze blog op:

Wonen op niveau vlakbij Amsterdam.

Een uniek nieuwbouwproject direct aan de Zaan voor diverse doelgroepen uit Amsterdam, Zaandam en de Zaanstreek. Profiteer van de voordelen van De Industrieel: eigentijdse bouw, 15 minuten van Amsterdam, 2 minuten van het Stadshart Zaandam, 20 minuten van Schiphol en dichtbij het station.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief