menu
Industriële materialen gebruikt voor nieuwbouwproject De Industrieel

Industriële uitstraling door een weloverwogen materiaalgebruik

Materialen die gebruikt worden bij het realiseren van een gebouw spelen een belangrijke rol voor wat betreft het karakter en de uitstraling. Dat geldt zeer zeker ook voor De Industrieel. Op het bouwterrein van De Industrieel stond tot de jaren ’50 van de vorige eeuw een gasfabriek uit 1859. Industriële gebouwen zoals deze gasfabriek werden in die periode door vaak bekende architecten met een bijzonder gevoel voor verfijning en detail ontworpen. Grote gemetselde muren werden door middel van muurvelden verdeeld om een meer menselijke schaal te creëren. Op grondniveau vond de fabriek hierdoor een passende aansluiting met de omliggende bebouwing. Meer naar boven toe werden de openingen en ornamenten groter.  Geïnspireerd door deze ontwerpbenadering, heeft de architect die De Industrieel heeft ontworpen materialen voor zijn ontwerp gekozen die het industriële karakter van de gebouwen sterk benadrukken. 

Stoer en toch vriendelijk Om het industriële karakter van appartementengebouw A extra tot uitdrukking te brengen, is ook gekozen voor industriële materialen. Dat wil zeggen: een robuuste donkerrode-bruine baksteen, stalen balkons en stalen hekwerken. De kleuren die zijn toegepast zijn donkergrijs en verwijzen naar de naturel kleur van het staal dat vroeger werd gebruikt.  Voor de binnenzijde van het gebouw zijn juist lichtere materialen gebruikt die een meer vriendelijke sfeer creëren. Als referentiekleuren worden hier worden de kleuren wit en naturel houtkleur gebruikt.  Voor het iets kleinere appartementengebouw B is gekozen voor een lichte baksteen met een gemêleerd karakter die rood/oranje is genuanceerd. Ook hier is een industrieel geïnspireerd patroon ontworpen dat in een lichte kleur is toegepast. De twee dakopbouwen krijgen een industriële, donkere zinken uitstraling.
Industrieel én Zaans Voor de grote herenhuizen is binnen het totaalconcept voor een industriële én Zaanse uitstraling gekozen. Voor elk herenhuis worden afwijkende materialen gebruikt met een deel metselwerk en een gevelbekleding met een horizontale belijning die sterk doet denken aan de opbouw van de vroegere ‘Zaanse huisjes’. Net als bij deze huizen zal de kleur groen een hoofdrol spelen, zij het dan dat er moderne varianten groen worden gebruikt. 

Vrijstaande villa De vrijstaande villa is de daadwerkelijke overgang naar de reeds aanwezige villa’s langs de Westzijde. Voor wat betreft het materiaal is hier gezocht naar aansluiting bij de uitstraling van deze bestaande gebouwen. Er is gekozen voor een rode gemêleerde baksteen als metselwerk met een afwijkende plint, overstekende delen en ornamenten uitgevoerd in wit en deels ingevuld met ‘Zaans groen’.

Dankzij deze weloverwogen materiaalkeuzes wordt De Industrieel niet alleen een heerlijke plek om te wonen, maar zeker ook een woonomgeving die aangenaam en gevarieerd oogt.

Deel deze blog op:

Wonen op niveau vlakbij Amsterdam.

Een uniek nieuwbouwproject direct aan de Zaan voor diverse doelgroepen uit Amsterdam, Zaandam en de Zaanstreek. Profiteer van de voordelen van De Industrieel: eigentijdse bouw, 15 minuten van Amsterdam, 2 minuten van het Stadshart Zaandam, 20 minuten van Schiphol en dichtbij het station.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief